Puncția aspirativă cu ac fin

Puncția aspirativă cu ac fin (FNA) are o deosebită importanță în diagnosticul și tratamentul nodulilor tiroidieni.

Nodulul tiroidian

Reprezintă o delimitare a parenchimului tiroidian faţă de ţesutul vecin. Mai pe înțelesul tuturor – nodulul tiroidian este o creștere anormală a celulelor tiroidiene, care formează o umflătură la nivelul tiroidei. Este detectată ecografic şi, în unele cazuri, vizibilă sau palpabilă de către pacient. În ultimii 20 de ani s-a observat o creştere a prevalenţei nodulilor tiroidieni nepalpapili. Acest procent este în jur de 50% din populaţia generală.

Nodulii tiroidieni apar în mod special din cauza deficitului de iod. Ei mai pot apărea, de asemenea, și ca urmare a unei patologii tiroidiene autoimune sau moștenite. Nu în ultimul rând și a altor factori importanți, precum cei de mediu.

Nodulii tiroidieni apar în procente mult mai mari la femei vs. bărbați.

Factori de risc pentru cancerul tiroidian

Majoritatea nodulilor tiroidieni sunt benigni, în jur de 95%. Printre principalii factori de risc pentru cancerul tiroidian sunt:

  • antecedentele de iradiere la nivelul capului sau gâtului,
  • antecedentele familiale de cancer tiroidian,
  • sexul masculin,
  • sindroame genetice caracterizate prin tumori endocrine multiple.

Cum se evaluează nodulii tiroidieni?

Evaluarea nodulilor tiroidieni presupune iniţial ecografia tiroidiană şi testele funcţionale tiroidiene. Ulterior, în funcţie de indicaţie

  • citologia prin puncţie aspirativă cu ac fin (FNAB-fine needle aspiration biopsy) şi
  • scintigrama tiroidiană doar în cazuri selecţionate.

Ce este puncţia – biopsie tiroidiană cu ac fin?

Procedura permite diagnosticarea tipului de celule din nodulii tiroidieni. Se poate formula astfel un diagnostic citologic în vederea stabilirii prognosticului, evoluţiei şi tratamentului acestora. Rămâne cea mai bună metodă pentru a depista natura unui nodul tiroidian. Totuşi diagnosticul nu se poate pune cu o acurateţe de 100%. Există un mic procent (sub 10%) cu diagnostic neinterpretabil / susceptibil de eroare.

Pregătirea

Nu există o pregătire în prealabil. Excepţie fac pacienţii ce primesc tratament anticoagulant oral sau injectabil.

Cum decurge analiza?

Medicul vă va explica în amănunt în ce constă procedura. Un ac foarte subţire este introdus în tiroidă sub ghidaj ecografic. Se aspiră, de la nivelul nodulului suspect, o cantitate foarte mica de celule şi lichid. Ulterior, aceasta urmează a fi examinată la microscop de catre medicul anatomopatolog.

După efectuarea procedurii, ce durează aproximativ 5-10 minute, recuperarea este imediată. Pacientii îşi pot relua activitatea în aceeaşi zi, imediat după terminarea puncţiei.

Riscurile posibile

Este o manevră simplă, dar invazivă. Efectuată de un medic experimentat, sub ghidaj ecografic, procedura este extrem de puţin riscantă. Vizualizând bine structurile anatomice vecine nodulului evită lezarea vaselor mari, a traheei sau a esofagului. Conform studiilor, nu există risc de „împrăştiere” sau „însămânţare” a ţesutului vecin, în cazul în care nodulul puncţionat este malign.

Cel mai frecvent apare doar durere cu caracter de jenă la locul de puncţie. Aceasta este de scurtă durată, mai redusă decât durerea în cazul unei injecţii intramusculare sau intravenoase. Nu necesită decât, cel mult, administrare de analgezice uzuale.

În cazuri excepţionale pot apărea:

  • infecţie la locul de puncţie (chiar dacă se folosesc instrumente sterile)
  • hemoragie la locul de puncţie. Mai ales dacă nu se respectă recomandarea de compresie locală timp de minim 15 minute şi de a evita ridicatul/ţipatul/tuşitul timp de 24 de ore.
  • înţeparea accidentală a ţesuturilor din vecinătate (trahee, vena jugulară, artera carotidă), apărând mici hematoame, ameţeli datorate poziţiei de hiperextensie a capului. Foarte rar poate apărea reacţie vagală, cu senzatie de “leşin” (lipotimie).

Rezultatul

 Este obţinut de regulă în câteva zile, după prelucrarea lamelor şi examinarea efectuată de către un medic anatomopatolog cu experienţă îndelungată în citopatologia tiroidiană.

Rezultatele sunt oferite în sistemul Bethesda de raportare a citologiei tiroidiene (2008) recomandat de Asociatia Americana de Tiroidologie în 2015. Acesta presupune 6 categorii diagnostice, riscul de malignitate şi managementul asociat.

Categorie diagnostică

Risc de malignitate

Atitudine terapeutică

I. Non-diagnostică sau nesatisfăcătoare

1-4(%)

Repetare FNAB peste cel puţin 3 luni

II. Benign

0-3 (%)

Urmărire clinică la 6 luni și recomandare pentru tratamentul cu Ecoterapie

III. Atipii cu semnificaţie nedeterminată sau leziune foliculară cu semnificaţie nedeterminată

~ 5-25 (%)

Repetare FNAB peste 6 luni

IV. Neoplazie foliculară sau suspiciune de neoplazie foliculară

15-30 (%)

Intervenţie chirurgicală

V. Suspiciune pentru malignitate

60-75 (%)

Intervenţie chirurgicală

VI. Malign

97-99 (%)

Intervenţie chirurgicală

Dacă rezultatul puncției este de tipul Bethesda II și la evaluarea în vederea stabilirii eligibilității pentru tratamentul cu Ecoterapie ați fost declarat(ă) eligibil(ă), atunci puteți să vă programați pentru tratament.

Puncţia tiroidiană cu scop terapeutic

În cazul nodulilor cu conţinut lichidian realizarea puncţiei evacuatorii are un rol terapeutic. Cu ajutorul ei se extrage lichidul şi se reduce astfel dimensiunea nodulului.

Dacă la evaluarea în vederea stabilirii eligibilității pentru tratamentul cu Ecoterapie vi s-a spus că sunteți eligibil(ă), dar că nodulul este mixt, atunci trebuie să faceți și acest tip de puncție.

Puncțiile tiroidiene se realizează de către Dr. Daniel Mihai, exclusiv la Bio Terra Med Grivița

 

Apreciază acest articol:

5/5

Leave a Comment