Femeile și bolile tiroidei

Bolile tiroidei sunt mai frecvent întâlnite la femei. Aflați mai multe din interviul realizat de doamna Ioana Bușten de la București FM cu doamna Dr. Andreea Theodoru – medic specialist Endocrinologie și Nutriție la Bio Terra Med.

Sunt femeile mai predispuse la boli ale tiroidei?

Dr. Andreea Theodoru: Da, din păcate femeile fac mai des boli ale tiroidei decât bărbații.

De exemplu – în cazul tiroiditei Hashimoto femeile fac această boală cam de 7 ori mai mult decât bărbații, iar în cazul cancerului tiroidian – în medie, cam de 3 ori mai mult.

De ce femeile sunt mai afectate de boli ale tiroidei decât bărbații?

Dr. Andreea Theodoru: Nu există un răspuns clar la această întrebare. Adică nu putem spune cu precizie dacă bărbații sunt mai protejați de bolile tiroidei datorită testosteronului sau că femeile sunt mai predispuse la acestea din cauze genetice.

Important este că femeile ar trebuie să se prezinte mai des la endocrinolog pentru depistarea precoce a problemelor tiroidiene.

Este o anumită vârstă la care apar bolile tiroidei?

Dr. Andreea Theodoru: Dacă vorbim de tiroidita cronică autoimună, care este cea mai răspândită boală autoimună – frecvența ei crește odată cu înaintarea în vârstă.

Cu cât vârsta este mai înaintată, cu atât riscul ca femeile să facă această boală este mai mare.

Dacă vorbim despre cancerul tiroidian – femeile fac această boală mai ales în intervalul 40-50 de ani și în general după menopauză.

Există metode de prevenție pentru bolile tiroidei?

Dr. Andreea Theodoru: Aș recomanda în primul rând o viață echilibrată sub toate aspectele ei.

De asemenea, o greutate normală este foarte importantă, deoarece o persoană cu obezitate – indiferent de gradul acesteia – are un grad de risc mai ridicat să facă cancer tiroidian.

Renunțarea la fumat este importantă. Fumatul întreține inflamația și poate agrava evoluția bolilor tiroidiene. Aici aș exemplifica cu boala Basedow-Graves care determină hipertiroidia.

Aportul corespunzător de iod este și el foarte important. Adică să consumăm doar sare cu iod. România este o țară cu deficit de iod ridicat în rândul populației. Atunci când iodul este insuficient în organism, tiroida nu are substratul necesar pentru a produce hormonii tiroidieni. Insuficiența iodului în organism ne predispune mult mai mult la boli autoimune.

Aportul de seleniu – este foarte important și el. El este implicat și în secreția de hormoni tiroidieni și în protejarea tiroidei de bolile autoimune. Nu în ultimul rând aș recomanda să trăim într-un mediu mai puțin poluat. Aceasta pentru că se pare că și poluarea are un rol foarte important în apariția bolilor imune ale tiroidei.

Din păcate nu există o “rețetă” care să ne asigure reducerea riscului de boli ale tiroidei.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE YOUTUBE ȘI APASĂ CLOPOȚELUL PENTRU NOTIFICĂRI!
DISTRIBUIE MATERIALELE VIDEO CARE ȚI SE PAR UTILE ȘI INTERESANTE!
POȚI AJUTA CU UN SINGUR CLICK!

Dr. Andreea Theodoru

Click pe imagine pentru a accesa profilul profesional al medicului.

SOLICITARE PROGRAMARELeave a Comment