Ce este Ecoterapia?

Ecoterapia este un tratament care folosește ultrasunetele. 

Imaginați-vă razele soarelui trecând printr-o lupă foarte puternică – Ecoterapia funcționează după aceleași principii. 

Fasciculele de ultrasunete sunt concentrate asupra unui singur punct pe care îl vor bombarda cu o intensitate foarte mare. Astfel, rezultatul este supraîncălzirea țesutului din punctul respectiv.

Ce este Ecoterapia si cui i se adreseaza

Țesutul se încălzește până la o temperatră de 85 de grade Celsius și are loc un proces de “topire” care începe din timpul tratamentului. Acesta continuă și după ce tratamentul s-a încheiat, astfel încât fibroadenomul la sân sau nodulul tiroidian devine din ce în ce mai mic. 

În timpul ‘bombardării” nodulului sau fibroadenomului cu ultrasunete de înaltă intensitate (HIFU), datorită temperaturii ridicate, acesta se inactivează complet. Scăderea în dimensiuni este un al doilea efect benefic al tratamentului cu Ecoterapie. Acesta se produce într-un interval de aproximativ 2 ani după efectuarea tratamentului. Studiile arată că dimensiunile pot scădea în primul an cu până la 80-85%.

Grație concentrării fasciculelor de ultrasunete pe un singur punct, țesuturile sănătoase din jur nu sunt afectate. 

Echipamentul medical cu care se realizează tratamentul cu Ecoterapie a fost special creat pentru tratarea fibroadenoamelor la sân și a nodulilor tiroidieni preponderent solizi.

Un alt avantaj al Ecoterapiei este că se realizează sub control ecografic. Astfel, tratamentul este extrem de precis și poate fi controlat în timp real. 

Ce este Ecoterapia si cui i se adreseaza - Cand se recomanda tratamentul cu Ecoterapie

Ecoterapia

 • Nu necesită spitalizare
 • Nu necesită perioadă de recuperare
 • Nu lasă cicatrici
 • Nu se face anestezie generală
 • Nu afectează țesuturile din jurul nodulului 

Când este recomandată Ecoterapia?

Tratamentul cu Ecoterapie este recomandat pentru tratarea fibroadenoamelor la sân și a nodulilor tiroidieni. Este cea mai bună alternativă la intervențiile chirurgicale.

Pentru nodulii tiroidieni, preponderent solizi

Ecoterapia este recomandată când:

 • nodulul este foarte mare și/sau în creștere și ridică probleme la înghițire, respirat etc. 
 • este o problemă estetică / psihlogică / emoțională pentru pacient

Printre cele mai importante condiții de eligibilitate, menționăm:

 • dimensiunea nodulului trebuie să fie mai mare de 1 cm
 • nodulul să fie solid sau preponderent solid (după extragerea lichidului prin puncția aspirativă cu ac fin, partea solidă a nodulului trebuie să fie mai mare de 1 cm)
 • distanța față de carotide sau istmul tiroidian să permită tratarea nodulului

În anumite situații Ecoterapia poate înlocui cu succes terapia cu iod radioactiv.

Pentru fibroadenoamele la sân

Ecoterapia este de preferat vs. operația, atunci când:

 • fibroadenomul are o creștere rapidă
 • apar alte boli asociate sau
 • pacienta se simte stresată din cauza prezenței acestuia.
Ce este Ecoterapia și cui i se adresează - beneficii general

Beneficiile Ecoterapiei

Ecoterapia este singura alternativă terapeutică % neinvazivă. 

În comparație cu intervenția chirurgicală, Ecoterapia nu necesită incizie și, ca atare, nu vor exista cicatrici, răni sau alte tipuri de sechele fizice, psihice sau emoționale.

Acesta este un mare avantaj, deoarece o intervenție chirurgicală nu lasă în urmă doar cicatrici la nivelul pielii, ci și în interior, la nivelul țesuturilor.

Ca urmare, diagnosticele ulterioare pot fi mult mai complicate, iar alăptatul poate cauza probleme.

De asemenea, ecoterapia este o procedură care se realizează în ambulatoriu și nu este necesară anestezia generală, fiind suficientă o sedare ușoară a pacientului. În cele mai multe cazuri este necesară o singură sesiune de Ecoterapie.

Un alt avantaj este acela că nu este nevoie de recuperare post tratament, pacientul putând să-și reia imediat activitățile cotidiene.

Nu în ultimul rând, costul Ecoterapiei este mai redus vs. cel al operației efectuate în mediul privat.

Care sunt posibilele efecte adverse?

Ca orice alt tratament medical și în cazul acestei proceduri medicale pot apărea riscuri asociate cu utilizarea tratamentului cu Ecoterapie (HIFU) pentru distrugerea nodulilor tiroidieni benigni sau a fibroadenoamelor la sân.

Posibilele riscuri sunt urmatoarele:

 • Apariția vânătăilor la nivelul zonei tratate (temporar)
 • Înroșirea zonei tratate (temporar)
 • Edem (umflătură) al țesutului pielii, care poate cauza ușoară dificultate la înghițire (temporar)
 • Durere/disconfort în zona tratată sau în regiunea pielii pe care a fost stabilizat aparatul și/sau procedura HIFU
 • Poate apărea afectarea funcțiilor corzilor vocale pe partea unde a fost tratat nodulul. Aceasta cauzează modificarea vocii sau, în cazuri rare, disfonia. În general funcțiile corzilor vocale se recuperează într-o perioadă cuprinsă între câteva zile și câteva luni.
 • Simptomele care pot dura până la o lună sau mai mult includ: durere în zona tratată, leziuni ale nervilor sau pierderea senzațiilor în zona și în împrejurimile zonei tratate, și cicatrice de la arderea locală a pielii (situație extrem de rară)
 • Mișcarea pacientului în timpul tratamentului este monitorizată de un laser. O mișcare nedetectată poate reprezenta un risc rezidual (situație extrem de rară) și poate avea ca rezultat ablația inexactă a țesutului (posibil în afara zonei stabilite de tratament)
 • Extrem de rar, a fost descris sindromul Claude Bernard Horner (pupila mai mică, “caderea” pleoapei, dispariția transpirației pe jumătate din față). Acesta a fost reversibil în 6-12 săptămâni, fără tratatment.

Precautii adiționale pentru femei:

Dacă sunteți însărcinată, vă rugăm să informați medicul.

Dacă alăptați și doriți să efectuați tratamentul cu Ecoterapie, trebuie să vă luați măsurile necesare, întrucât după tratament nu aveți voie să alăptați 2-3 zile. Recomandat ar fi să așteptați, dacă puteți, până când veți termina de alăptat și abia apoi să faceți tratamentul.

ATENȚIE!

Prin acest tratament urmărim inactivarea nodulului, nu revenirea la o funcție tiroidiană normală, deși acest lucru este foarte posibil a se întâmpla!

Scăderea în volum a nodulului însoțește inactivarea acestuia și este un scop al tratamentului, dar nu este singurul mod de apreciere a eficienței acestuia! La urmatoarele evaluări apreciem atât scăderea în volum, cât și modificarea structurii, vascularizației și elasticității acestuia. De asemenea, scăderea în volum poate să fie inconstantă, cu perioade de încetinire sau chiar stagnare și poate continua până la doi ani. Acest lucru diferă de la persoană la persoană, precum și în funcție de tipul și vascularizația nodulului.

Ultimele studii (Hong Kong și Franța) au arătat că un procent foarte mic (aprox 2% din cazuri) au prezentat creșteri minore ale volumului nodulului după Ecoterapie, deci că tratamentul a fost neeficace.

În acest context, vă precizăm că nu exista metodă 100% eficace în ablația tumorilor (nici embolizările fibroamelor, termoablația s.a.m.d.), așa cum și operațiile sau chiar puncțiile banale pot avea o rată de complicații sau chiar de insucces!

Abonează-te la canalul nostru de Youtube!

Solicitare programare - Evaluare eligibilitate

Tratamentul cu Ecoterapie se poate efectua doar după evaluarea în vederea stabilirii eligibilității.

Bio Terra Med Primăverii

Evaluările în vederea stabilirii eligibilității se efectuează exclusiv la Bio Terra Med Primăverii.