HIFU – the cutting edge technology

HIFU este abrevierea de la HIGH INTENSITY FOCUSED ULTRASOUND.

Deși metoda HIFU exista în teorie de aproximativ un deceniu, primele ablații neinvazive au fost făcute abia la începutul anilor 1940. Pionierii acesteia au fost William Fry și Francis Fry de la Universitatea din Illinois și Carl Townsend Howard White și George Garner de la Interscience Institute of Champaign. Primele investigații asupra metodei au avut ca scop utilizarea tehnologiei HIFU în neurochirurgie și tratarea tulburărilor neurologice.

Evoluția tehnologică nu a permis decât mult mai târziu, după aproape 40 de ani, dezvoltarea echipamentelor medicale cu tehnologie HIFU. Abia în 1994 primul echipament HIFU, numit Sonoblate 200, a primit marca CE, validând tehnologia pentru tratamentul cancerului de prostată.

Tehnologia HIFU este una singură, însă, pentru tratarea diferitelor afecțiuni sunt necesare echipamente medicale specifice.

Costurile echipamentelor HIFU și ale consumabilelor sunt încă extrem de ridicate. Nici o clinică sau spital din lume nu poate oferi toate tratamentele pe care tehnologia HIFU le poate acoperi.

Dar haideți să vedem, mai concret, ce înseamnă tehnologia HIFU.

Este singura tehnologie neinvazivă din lume, cu ajutorul căreia se poate trata o gamă largă de afecțiuni. Folosește fascicule de ultrasunete de înaltă intensitate pentru a arde țesutul afectat. HIFU se utilizează pentru a crește fluxul de sânge sau limfă sau pentru a distruge un țesut. Acest lucru se realizează prin intermediul mai mai multor mecanisme.

Tehnologia HIFU este similară imagisticii cu ultrasunete (ecografia). Fasciculele de ultrasunete trec printr-un sistem de lentile care le crește intensitatea, ajungând astfel la nivelul necesar pentru a distruge țesutul țintă. Datorită focalizării de înaltă precizie nu afectează țesuturile din jur.

Cea mai bună analogie este aceea cu experimentul pe care cei mai mulți dintre noi l-am făcut în copilărie, când foloseam o lupă pentru a concentra lumina soarelui într-un punct pe o frunză, pentru a-i da foc. Dacă ați fost niște copii curioși, atunci experimentul nu s-a limitat doar la acest lucru. Cu siguranță ați băgat mâna sub lupă / lentilă, pentru a vedea “cât de tare frige”. Ați remarcat, desigur, faptul că lumina soarelui “frigea” doar într-un singur punct, restul suprafeței de piele de sub lupă neînregistrând nici o creștere a temperaturii. Acel punct se numește punctul focal.

Tehnologia HIFU este din ce în ce mai mult combinată în echipamentele medicale și cu alte tehnici de imagistică precum ecografia sau RMN-ul. Ca atare, ghidajul și monitorizarea tratamentului se pot face în timp real.

Ce afecțiuni se pot trata cu HIFU, în lume, la ora actuală?

  1. Tulburările neurologice – tremorul esențial, drerile neuropatice, tremorul Parkinsonian. Tratementele pentru alte tipuri de disritmii talamocorticale sunt încă în studiu.
  2. Cancerul de prostată
  3. Fibromul uterin. Studiile arată că un procent de doar 16-20% dintre pacientele tratate cu HIFU pentru fibrom uterin mai au nevoie de un al doilea tratament.
  4. Alte tipuri de cancer: osos, cerebral, la sân, ficat, pancreas, rect, renal, testicular
  5. Îngrijiri paliative: metastaze osoase, cancerul pancreatic
  6. HIFU venos (Sonovein)
  7. Nodulii tiroidieni și fibroadenoamele la sân (ECOTERAPIA)

Vă invităm să urmăriți un webinar recent referitor la această tehnologie, care prezintă și exemple de cazuri de afecțiuni diverse tratate cu HIFU.

Ce tratăm în România cu ajutorul acestei tehnologii?

  1. Nodulii tiroidieni
  2. Fibroadenoamele la sân

Tratamentul este numit Ecoterapie, iar Bio Terra Med este singurul centru medical acreditat pentru toate țările Europei de Est.

Pacienții noștri provin din foarte multe țări, așa cum observați în imaginea de mai jos, realizată în luna octombrie 2018. De atunci, pe lista noastră am mai adăugat pacienți din Suedia, Finland, Germania și Australia.